A jógikus életszemlélet


A jógik a közvetlen tapasztalást, a tiszta érzékelést tűzi ki célul a világ megközelítéséhez. Megfigyel és egyszerűsít. Az elme szüntelen mozgása hozza létre a poláris, időhöz kötött világot. Az elme megismerésének egyedüli célja az lehet, hogy a jógi megismerje annak korlátait, és felülemelkedve rajta a valóságot közvetlenül, tisztán szemlélje.
A jógi legszembetűnőbb karakterjegye, hogy egyfajta céltudatossággal, vagy akaraterővel bír, amely az önátadás, belefeledkezés képességével párosul. Ezek az erények együttesen teszik lehetővé számára, hogy tántoríthatatlan elszántsággal haladjon egy olyan úton, amelynek elsődleges feltétele és egyben célja is a totális ráhagyatkozás egy mindent átfogó tudatosságra.
Az érzékszervek által közölt ingereknek számos feltételnek kell megfelelniük ahhoz, hogy tudatosodjanak. A legfontosabb kritérium a megfelelő erősség, mivel az egyénileg eltérő ingerküszöb alatt maradó ingerek nem jutnak a felfogható jelek körébe. A folyamatos, túl erős ingerek hatására az érzékelés tompul, így a figyelem fókuszába csak a durva, anyagi világ szintjén zajló történések kerülhetnek, és a finomabb, magasabb rezgésű folyamatok rejtve maradnak. A jógi egyik fő célja, hogy figyelmét megedzve, tetszőleges ideig legyen képes a számára felfogható legfinomabb ingerek tudatosítására. Ehhez szükség van az érzékszervek tökéletesítésére is, amely célra a jóga rendszere számos gyakorlati módszert fejlesztett ki.
Az úgynevezett proprioceptív érzékelés képessége teszi lehetővé, hogy észleljük az izmokban, inakban, zsigerekben végbemenő folyamatokat. A jógi a koncentráció és befelé figyelés gyakorlásával ezeket az érzeteket is egyre finomabb, pontosabb formájukban képes tudatosítani. Egy újfajta, pontosabb testtudatot fejleszt ki, amely képessé teszi testi funkcióinak olyan mértékű uralására, amely a modern ember, illetve a jelenlegi tudomány számára teljesen ismeretlen. Nem csupán a vegetatív idegrendszer számos területének irányítása válhat lehetségessé számára, de a fizikai történéseknél jóval finomabb, energetikai csatornák működésének befolyásolására is képessé válhat.
A jóga nem a szenvedés útja. A helyes gyakorlás élvezetes és minden alkalommal katartikus hatású. Felszabadít, megértéshez és megéléshez vezet, megmutatja önmagunk által emelt korlátainkat. Mindenki által járható, praktikus és örömteli, az élet minden szintjét átható út és életszemlélet.

Elérhetőségeim:
yogaramira@gmail.com
egeszsegkultura@gmail.com